Visszatekintés: a Futsal EB és az FC Budapest – interjú Németh Ádámmal

Közel három hete fejeződött be a 2010-es hazai rendezésű Futsal EB, melyen egyesületünk is képviseltette magát. Németh Ádám, az FC Budapest Freestyle Szakosztályának vezetője többedmagával tartott bemutatót több pesti és debreceni mérkőzés előtt. Ádámot az EB mellett megkérdeztük arról, hogy miért kezdett foglalkozni a freestyle focival, miért választotta az FC Budapestet és még több más kérdést is érintettünk.

Pár szóban beszélj magadról, mivel foglalkozol, mit csinálsz a szabadidődben?

– 1985-ben születtem Zalaegerszegen. Ott éltem a középiskolai tanulmányaim befejezéséig. Ezután kerültem Budapestre a Budapesti Corvinus Egyetem (akkor még Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem) hallgatójaként. Korábban egy üzleti sportbajnokságban dolgoztam, jelenleg egy online területen működő cégnél vagyok részmunkaidős. Szabadidőmben sokat szerelgetem a bringámat, készülök a következő marathonomra és foglalkozom a rengeteg állatommal. Jelenleg 8 különböző állatfajt tartunk barátnőmmel közösen.

Egy hobbidról nem tettél említést: a freestyle fociról. Te vagy az Első Magyar Freestyle Foci SE elnöke. Beszélnél erről?

– 2005-ben ismerkedtem meg a freestyle focival egy videónak köszönhetően. Egyből ezután kerestem információkat, freestylereket az interneten, de sajnos csak nyugat-európai honlapokat találtam. Ekkor jött az ötlet, hogy összegyűjtsem a legfontosabb tudnivalókat, lefordítsam, és létrehozzak egy honlapot. Ezután egyre többen kezdtek foglalkozni a trükkökkel, egyre többen lettünk. Így jött az igény egy hivatalos szervezetre, amely összefog minket.

Szóval az egészről egy ártalmatlannak tűnő videó tehet. Emlékszel még rá, hogy melyik volt ez a videó?

Persze, bár a link címét nem tudom fejből. (Azóta megnéztük, és a videó a http://www.youtube.com/watch?v=j5g9u8KL0Vw oldalon látható de megtekinthető az oldal alján is. – A szerk.) Ezt a videót valamikor 2005 májusában láttam, és hát nagyon nagy hatással volt rám. Rengetegszer megnéztem, próbálta megérteni, mit is művel a videón látható ismeretlen srác a labdával. Azóta szerencsére élőben is sikerült találkoznom vele, a freestyle egyik legkarakteresebb figurája, ezrek kezdtek miatta akkoriban freestyle focizni.

Honnan jött az ötlet, hogy sok tevékenységed mellett az FC Budapestben is elkezdj dolgozni?

– 2008 szeptemberében találkoztunk először Henrikkel egy tápiószecsői tornán, ahova a szervezők meghívtak bemutatót tartani. Ott beszélgettünk először arról, hogy a freestyle focinak milyen pozitív hatásai vannak a hagyományos focira, illetve arról, hogy a freestyle elemeket hogyan lehetne alkalmazni edzésmódszerekben. Közben úgy hozta a sors, hogy Henrik megalapította az FC Budapestet. Többször beszélgettünk egy esetleges freestyle szakosztályról, s végül szeptemberben kezdtem meg az edzéseket a klubnál.

Hogy érzed itt magad?

– Nyugodtan kijelenthetem, hogy első perctől otthon érezhettem magam, hiszen nagyon barátságos volt a fogadtatás. Régebben fellépések során, mikor egy-egy érdeklődőnek megtanítottunk egy trükköt, hatalmas örömöt láttam a szemekben. Pont ez az öröm motivált, hogy kissrácokkal foglalkozzak. Szerencsére ugyanezt az érdeklődést és örömöt látom az itteni srácokon is, ami erőt ad, s meggyőz, hogy van értelme annak, amit csinálok.

A magyarországi Futsal EB-n többször is felléptél, milyen volt a fogadtatás?

– Az EB első hetében két pesti meccsen szórakoztathattuk a közönséget, illetve az elődöntők, s a döntő napján tartottunk bemutatót Debrecenben. Mindenképpen nagy élmény volt, megtisztelő egy kontinensviadalom pályára lépni, még ha csak fellépőként is. Egyben az elmúlt évek munkájának sikereként is értékelem, hogy egy ilyen esemény szervezésekor a freestyle foci jutott a rendezők eszébe. Még az is növelte az élményt, hogy a 2008-as világbajnokkal, a francia Séan-nal pattogtattuk a labdát a pályán. Nagyon jól esett a csapatnak, hogy egy fokkal sem kaptunk kevesebb tapsot nála, sikerült nekünk is meglepni a nézőket.

Mi a véleményed az EB-ről?

– Ez elmúlt bő három évben rengeteg kisebb-nagyobb rendezvény láthattunk belülről. Ezek alapján elmondhatom, hogy maximális profizmus jellemezte az EB-t. Minden hajszálpontosan és rendben történt. Nem hinnem, hogy egy rossz szava is lehetett az UEFA-nak a magyarok felé. Ha a sport oldalát nézem… Borzasztó fájdalom volt látni a csehek elleni meccset. Úgy látom, hogy már több sportág esetében is bebizonyosodott, hogy fizikálisan, taktikailag felveszik a magyarok is a versenyt nevesebb ellenfeleikkel, de a pszichológia felkészítés sokszor elmarad. Ilyen szinten pedig már gyakran fejben dől el a meccs. Így is mindenképpen nagy lökés volt ez a torna a magyar futsalnak, de ha azon a meccsen másképp alakulnak a dolgok… nos akkor egész más szájízzel zártuk volt a tornát. Mindenesetre a legfontosabb az volt, hogy a magyar fiatalok testközelből láthattak küzdelmeket, sztárokat, s talán sokuk emiatt kezd majd sportolni a közeljövőben.

Print Friendly, PDF & Email
Posted in Interjúk.