FC Budapest Summer Camp 2017- a Fulham FC edzőinek szemszögéből

Az idei évben Andrew Joslin és Tom Hounsell érkezett a nyári táborunkba, hogy minél jobb hangulatban a lehető legtöbbet tanítsák meg játékosainknak egy hét leforgása alatt.

Hogy éreztétek magatokat a táborban? Milyen volt a hangulat?

Andrew: Másodszor járok Budapesten, tényleg nagyon örülök, hogy Henrik visszahívott. Az első táborhoz hasonlóan most is kiváló az ellátás, ez egy népszerű hely az edzőknek és a fiataloknak is, hogy focizzanak. Nyilvánvaló, hogy szeretik itt a futballt, mely az FC Budapestnek köszönhető. Ezen a héten a légkör nagyon jó volt. Úgy látom, hogy a gyerekek nagyon jól szórakoznak miközben sok újdonságot tanulnak.

Tom: Én most vagyok először Budapesten, így ebben a táborban is. Indulás előtt, Andrew mesélt a táborról, hogy milyen nagyszerű hely, és Henrik milyen remek munkát végez az FC Budapestben. A héten remek volt a légkör. A legkiemelkedőbb pedig, hogy milyen jól és tisztelettel viselkednek a fiúk – azok is, akik a pályán vannak és azok is, akik épp nem.

Mit gondoltok az FC Budapest játékosairól? A képességeikről és a viselkedésükről.

Andrew: Egyes játékosok előtt, szerintem, még szép jövő áll a futball terén. Nem tudnám megmondani, merre viszi őket a sors, nincs kristálygömböm, de azt tudom, hogy ebben a táborban, ezen a héten vannak olyan játékosok, akikből profi vagy fél-profi válhat. Semmi kétség, hogy tehetséges játékosok vannak itt, majd eldől, milyen messzire jutnak. De garantálom, hogy az életben nagyon sikeresek lesznek, a jellemük miatt. Ahogy már Tom is kiemelte, hogy mennyire tisztelettudó a viselkedésük és intelligensek is, jobban beszélnek angolul, mint ahogy mi magyarul. Csupán 9-10 évesek, így semmi kétség, hogy fényes jövő áll előttük.

Tom: Szerintem néhányan eléggé kitűnnek a focitudásukkal. Ahogy a saját közösségükben, klubjukban játszanak, látszik, hogy tisztelik egymást, ez pedig az életben is jó tulajdonság, nemcsak a fociban.

Mi a véleményetek a szakmai stábunkról?

Andrew: Munka közben nem sok edzőt láttam, viszont a meetingjeinken kitűnt, mennyire szomjazzák a tudást és az új ötleteket, és rengeteg tapasztalatot gyűjtenek tőlem, Tomtól és a Fulhamtől. Ez bebizonyosodott a héten is. Az FC Budapest edzői ellátogatnak majd hozzánk is, hogy megerősítsük a partnerséget. Mindenképp előnyös mindkét edzői gárdának, ha látják a másik munkáját. Az itteni edzők legnagyobb erőssége pedig, hogy hajlandóak tanulni és fejlődni.

Tom: Igen, egyet értek azzal, hogy valóban nem volt sok lehetőségünk munka közben látni az edzőket. Viszont ami jó, az a munkájuk iránit elkötelezettségük. Rengeteget kérdeznek, és látni rajtuk, hogy folyamatosan tanulnak.

Mi volt a tervetek erre a hétre? Mit szerettetek volna átadni a gyerekeknek?

Andrew: A kulcsgondolat az volt, hogy a csapatmunkát és a versenyhelyzet elemeit gyakoroljuk, így Tom és én minden nap a négy órából kettőt arra szántunk, hogy futballtorna-játékra eddzünk. Megváltoztattuk a körülményeket és a szabályokat, néha sokkal inkább a technikásabb játékot gyakoroltunk. A délután pedig inkább egy ismerkedős időtöltés volt, arra voltunk kíváncsiak, hogyan viselkednek egymás közelében a fiúk, hogyan osztják meg egymással a tudásukat, hogyan működnek együtt. Ebédidőben pedig szórakoztunk, tehetségkutató-jelleggel néztük meg a gyerekeket, mely során olyan kihívások elé kerültek, ahol össze kellett dolgozniuk és együtt találni meg a megoldást.

Tom: Többnyire a játék technikai, taktikai és fizikai oldaláról közelítünk, ami pedig gyakran kimarad, az a közösség és az, hogyan birkóznak meg a játékosok érzelmeikkel. Fontos, hogyan oldják meg a konfliktusokat, hogyan dolgoznak csapatként, hogyan küzdenek meg a frusztrációkkal. A bátorságuk tesztelésére pedig egy prezentációt állítottunk össze, voltak játékosok, akik nem akartak részt venni, de voltak, akik színpadra álltak. Próbáltuk tágítani a határaikat a focin kívül is.

Mit tudtok a magyar fociról?

Andrew: Mindenek előtt, vannak játékosok, például Király Gábor és Gera Zoltán akik nálunk játszottak, így igen gazdag történelme van a magyar futballnak az angol futballban is. Nemcsak a Fulhamben, hanem a Premier League többi klubjában is. Sok játékost ismerünk, aki Magyarországról jött Angliába játszani. Az FC Budapest játékosaival pedig egyre jobb a kapcsolatunk, így az utóbbi 2-3 évben a magyar futballal kapcsolatos gondolataim megváltoztak.

Tom: Szerintem a foci egy univerzális nyelv, minden ország hatással van egymásra, és ahogy Andrew mondta, különösen a Fulhamben voltak jó tapasztalataink a magyar játékosokkal kapcsolatban. Jó idejönni, és most első kézből megtapasztalni mindezt. Remélhetőleg, megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat, módszereinket és együttműködhetünk a jövőben.

Print Friendly, PDF & Email
Posted in 2017, Fókusz, Hírek.