Készül a Sólymok új főhadiszállása – Interjú Czuk Henrikkel

Fóton jelenleg grundfocit idéző hangulat uralkodik. Játékosainkat eleinte meg is tréfálta a pálya szokatlan talaja.

Veress Szabolcs: Először kicsit nehéz volt itt játszani, mindig elpattant a labda, de most már tudjuk mire kell odafigyelni. Nagyon várom, hogy elkészüljön az új pálya.

Molnár Gergő: Várom már, hogy elkészüljön a pálya, de most is jó itt játszani, mert a technikánkat tudjuk fejleszteni és a srácok élvezik mikor itt játszunk. Elsőre furcsa volt, hogy folyton elpattantak a labdák, de a múltkori edzésen olyan játékot tudtunk itt nyújtani, amire Henrik bácsi is azt mondta, hogy nagyon jó volt.

Hogyan fog kinézni a Fóti edzőközpont, milyen pályák lesznek?

A területen elférne egyébként egy nagy pálya, de nem akarjuk azt, hogy az egész sporttelep egy nagy pályából álljon. Ezért úgy fogjuk megcsinálni, hogy füves területeket fogunk kialakítani ezen az egyhektáros területen. Próbálunk majd egy centerpályát is kialakítani de ez sem teljes, inkább ¾-es lesz. Két-három pálya kényelmesen elfér, ami füves lesz, de szeretnék még egy homokpályát és egy olyan műfüves gyakorló 20*20as pályát, ahol tudnak a gyerekek esetleg rosszabb időben mozogni.

Mikorra várható, hogy elkészüljön?

Fél éve van a kezemben ez a tulajdon. Ezt nem TAO pénzből vagy állami támogatásból építjük, hanem saját erőből és az egyesületet támogatókkal, esetleg lelkes szülőkkel fogjuk ezt kivitelezni. Akkor fog kicsit meglódulni mikor össze tudunk szedni egy kis pénzt, támogatást. Én azért szeretném, ha tavasszal már kinézne valahogy. De azért még ehhez évek kellenek, hogy abban az állapotában legyen, ahogy elképzeltem.

Kik segítenek?

Most a legtöbbet én rakom bele, próbálom azokat a pénzeket, amiket az egyesületnek bevételei, azt, mint jó sportvezető nem elherdálni, hanem ebbe a sporttelepbe beleölni. Ezáltal az egyesületnek növekszik az értéke, ez a legfontosabb. Van 1-2 szülő és támogató, akik most pillanatnyilag támogatnak és úgy gondolom, hogyha látják majd a fejlődést akkor egyre többen fognak mellé állni.

Merőben más a saját pálya, magad ura lehetsz. Mitől lesz jó végre megszabadulni?

Amikor elkezdtem edzősködni 1998-ban, az volt a célkitűzésem, mint fiatal edzőnek, hogy legyen egy saját klubom, aminek az lesz a neve, hogy FC Budapest és próbáljak kimondottan minőségi képzést adni. Ez a része megvalósult, ennek örülök. Másik célkitűzésem, pedig, hogy legyen egy saját sporttelep, az pedig sokkal nehezebb, mert nagyon sok pénz kell. Mivel budapesti csapatról van szó területet találni szinte lehetetlenség volt, ezért is kerestem sokáig. Az, hogy tavaly sikerült erre a helyre rátalálni ez egy nagyon jó dolog és nagy boldogság, hogy ez a sajátunk lesz. Ez azért fontos, mert a gyerekeknek az identitása is fejlődik. Már nem az autóban öltöznek majd a gyerekek, vagy az edzők a bójákat, megkülönböztetőket a kocsiból kapkodják ki, vagy nekem sem egy padon ülve kell kiosztanom a szereléseket, mint egy utcai árusnak. Itt meglesz, amit szeretnénk, mindennek meglesz a helye, öltözője. A molinóinkat, zászlóinkat, szponzorainkat kirakhatjuk, programokat tudunk szervezni úgy, ahogy mi akarunk és hosszútávon ez biztos, hogy nagyon fogja erősíteni az egyesületet.

Szülők, gyerekek már most segítettek szebbé varázsolni a helyet. Ezek szerint támogatják az ideköltözést, mindenki ki tud majd járni ide?

Ezt el kell majd dönteniük. Ami biztos, hogy nekünk most januártól az Ikarus sporttelepen fizetnünk kell, pályabérleti díjat. Ha ott meccseket játszanánk és azokat az edzéseket, amiket eddig is tartottunk heti szinten, ott nagyon komoly összeget kéne kifizetnünk, így is kell majd. De ezért hazai meccseket szinte nem is fogunk otthon játszani. Ez a szülőknek is érdekük, hogy a gyerekük egy jobb helyen legyen és ha már van egy saját akkor abba rakják az anyagi segítséget. Hosszútávon én itt képzelem el. Úgy gondolom, hogy az Ikaruson még két évet tudunk dolgozni, a gyerekek nagyrésze kerületi, őket nem lehet mozdítani. De ahogy majd ez a telep is épül, szépül majd megjelennek a fótiak, Fót környékiek, amennyit esetleg veszítek majd ott egy új területen meg nyerni fogok. De egyelőre így próbáljuk megoldani, hogy itt is ott is.

Új torna esetleg új program a saját pályán?

Mindenképp csinálnék egy kisfilmet, hogy ország világ lássa, hogyan edzünk mi péntekente vagy hétvégente. Tehát a szántóföldön és van egy kis faházunk, aminek se ablaka, se ajtaja, egyelőre ennyi a mi stadionunk. Most pedig megnézhetjük a nagy stadionépítéseket, de amellett meg semmilyen eredmény nincsen. Lesznek pályáink, konténereink, és elsősorban a szakmáról fog szólni, nem fogunk flancolni. Természetesen lesznek programjaink, az edzéseinket, táborainkat itt fogjuk megtartani. Bajnoki meccseket nem tervezek itt, inkább azt mondom 1-1 baráti vagy külföldi csapatot meghívok ide. Az, hogy milyen tornát fogunk itt rendezni az majd attól függ, hogy milyen színvonalat tudunk itt létrehozni és biztosítani a helyet a nézőknek is, hogy kulturáltan elférjenek.

Jövőt tekintve várható bővítés, akár a korosztályoknál, akár az edzői stábban?

Most jelen pillanatban a legidősebb korosztályunk az U15, a 2003-asok Windt Ferenccel, de ők jövőre biztos, hogy együtt maradnak, ami ezt jelenti, hogy az már U16. Én jelenleg az U14-esekkel foglalkozom, őket is szeretném U16-ig vinni, ami azt jelenti, hogy kitolódik egy évvel a képzésünk. A létszámmal megvagyok elégedve, most 85-en vagyunk. 5-10 gyerek még becsatlakozhatna a kisebbekhez, az jót tenne nekik. Edzőt is keresünk, de ez nagyon-nagyon nehéz, hiszen a legnehezebb minőségi edzőt találni, aki be tud illeszkedni a mi filozófiánkba. Ha találnék egy ilyen edzőt, akkor tudnánk még egy korosztályt olyan szinten dolgoztatni, mint most pl. az U13-U14.

A bajnokságra milyen célkitűzések vannak?

A korosztályainkat egy évvel feljebb játszatjuk, az U15ös bajnokságban U13-asok játszanak, tehát mindenképp fejlődnek. Van, hogy heti 2-3 meccset is játszanak, bátran merem mondani, hogy ilyen nem sok más magyar csapatnál fordul elő. Nemzetközi meccsünk is nagyon sok van, ebben is az élen járunk. Jövőre 10 éves lesz a klub, és a Future Kupa, szeretnénk most mindent eköré szervezni és minél jobban bemutatni az egyesületet. megpróbáljuk azt az új szakmai irányt kijelölni magunk elé, ami esetleg az elit klubokétól különbözik. De mi azt látjuk a legfontosabbnak, hogy nem puccoskodni kell és ne rongyrázás legyen, hanem a szakmáról szóljon. Ami most számomra követendő példa az uruguayi, a horvát labdarúgás vagy most az izlandi. Miniállamok, kis lélekszámú országok, de minőségi, elit futballistákat tudnak kinevelni és éppen ezért, mi is próbálunk ezen az úton haladni, ahol szerényen, főleg a mentális képzésre adva érnek el nagyszerű eredményeket. Így ez a sporttelep fogja ezt a kis szigetet alkotni Magyarországon.

Hol helyezkedik el az FC Budapest jelenleg az utánpótlásban?

Az eddigi helyeimen, ahol több időt töltöttem, Újpest, Fradi vagy a Dalnoki, mindenhol beérett a munka. Majdnem mindenhol 8-10 elsőosztályú játékost neveltem ki. De ez más, mert saját és az én elképzeléseim szerint működik. A 2002-2001-es csapatunk nagyon jól működött, itt játszott Skribek Alen, aki most már a Puskás Akadémia U19-es csapatában is szerzett gólt, valamint korosztályos válogatott. Talán a legerősebb korosztályunk most a 2004-2005 lesz, úgy látom most, hogy akár 5-6 potenciális elsőosztályú játékos van köztük. De a kicsiknél is vannak nagyon jó játékosaink. Én úgy gondolom, hogy idő van, nem rohanunk előre, ha a szülő és a gyerek is partner akkor jó eredményeket tudunk elérni. Úgy gondolom, hogy U14-ig még abszolút partiban vagyunk az elsőosztályú klubokkal. A nemzetközi mérkőzéseken is szép eredményeket értünk el, megvertük a Juventust, Galatasarayt, Fulhamet, Lyont. De én ilyen mérkőzéseken mindig azt nézem, hogy az én játékosom van-e olyan szinten, mint az ellenfél és ehhez mérten nézem a végeredményt.

Print Friendly, PDF & Email
Posted in 2017, Fókusz, Hírek.