Hevesi Tamás – A gyerekekben megvan a nyerni akarás, génjeikben hordozzák!

Hevesi Tamás énekes, labdarúgóedző ellátogatott az FC Budapesthez, ahol egy edzést is megtartott. A szakember kiemelte, rejlenek kincsek az egyesület labdarúgói között és nagyon örül annak, hogy a játékosok felvették az ő ritmusát, ezáltal sok újat tudott mutatni nekik.

Hevesi Tamás hozta létre a Ferencváros női labdarúgócsapatát, amelynek hosszú évekig edzője is volt. Saját erejéből és pénzéből segítette a csapatot és a játékosait. Az U17-es női válogatottnak is volt a szövetségi kapitánya, de természetesen a férfi futballban is letette a névjegyét. Irányította a REAC-ot, az RKSK-t és a Pénzügyőrt is. Mindezek mellett a futsalban is sikeres, évek óta vezeti a Magyar Diabétesz Futsal-válogatottat. Európa-bajnokságokon négy ezüstérmet és egy aranyérmet szerzett a csapat.

Habár sokat csalódott és számtalan csalódás érte a futball világában, mégis még mindig imádja. Továbbra is motivált és készen áll egy újabb kihívásra.

Az FC Budapestről elmondta, a névválasztás egyszerűen tökéletes. Hozzátette, jó lenne viszont, ha többen támogatnák őket, eszközökkel, anyagilag vagy amire szükségük van.

„Láttam itt ügyes gyerekeket, négy játékost ki is emeltem, akikre azt mondom lehet belőlük jó futballista. Összességében elmondható, hogy jó szemléletű a társaság.”

Az viszont jó szakmaiságot feltételez, hogy Henrinek van már olyan játékosa, akit – csúnya szóval élve – de el tudott adni.

Hevesi Tamás trénerként szereti felépíteni minden egyes edzését és építkezni egyikről a másikra. Most az FC Budapest játékosai számára is sok újat tanított.

Henrikéknél tartott edzés célja az volt, hogy növeljük a játék gyorsaságát. Kevesebb érintésszámmal, gyors gondolkodással kellett a labdát eljuttatni egymáshoz. A játék gyorsaságánál nem a futó sebesség a meghatározó, hanem a gyors döntéshozatali képesség – mesélte az edzésről Hevesi Tamás.

Hevesi Tamás nemcsak az FC Budapestről, de a magyar utánpótlásról is őszinte véleményt fogalmazott meg.

Úgy gondolja az utánpótlásban ront el mindent a magyar labdarúgás, 6-12 éves korig 70-80%-ot kell elsajátítaniuk a játékosoknak és 12-18 között pedig a maradék 20-30%-ot.

Nagyon fontos, hogy 6-12 között meg kell tanítani a gyerekeknek a cselezést mindkét lábra, minden mozgásformát, átvételt, minden egyéni és technikai elemet is. 12-18 között kell a játékrendszeri sajátosságokat megtanítani, 16 éves kortól pedig már a fizikális mutatókkal is foglalkozni kell.

Kiemelte, az edzőknek nem kell mondania, hogy nyerni kell, mert ez helytelen. A gyerekekben megvan a nyerni akarás, génjeikben hordozzák. Az edző feladata tehát annyi, hogy tanítson, oktasson, neveljen a korosztályos képzésnek megfelelően.

Az utánpótlásban egyébként sok problémát okoznak a szülők is – tette hozzá.

A szülő mindig önmaga folytatását akarja látni a gyerekében, magyarul a szülő elhiszi magáról, hogy ő egy kivételes tehetségű focista lehetett volna, csak megsérült vagy nem volt rá lehetősége. A gyerek elsőszámú példaképe jó esetben a szülő, a második pedig az edző, viszont, ha edzés vagy éppen mérkőzés van, akkor az edzőnek kell példaképnek lennie.

A szülők sokszor a pálya széléről instruálják a játékosokat, sok esetben az edzővel ellentétes utasításokat adnak. A gyerek pedig nem tudja eldönteni ebben az esetben kire hallgasson, sőt ehhez, hozzájárul a saját döntési mechanizmusa is, mit érez éppen jobb megoldásnak.

Hevesi Tamás szerint az a legfontosabb az utánpótlásban, hogy mindenki játszhasson minden poszton. Az utánpótlásképzésnek pedig abban kéne egyetértenie, mik a célok, milyen játékosokat szeretnének kinevelni. Az edzőknél pedig szigorítana, vannak, akik nagyon szakmaiatlanul bánnak a gyerekekkel. Szúrópróba szerint rögzítene edzéseket és amennyiben, aki nem azzal a módszertannal dolgozik, ami elvárható az adott szinten, attól elvenné a papírját és visszaküldené tanulni.

Print Friendly, PDF & Email
Posted in 2018, Fókusz, Hírek.